Tarifler » Etli Yemekler » Fırında Rezeneli ve Havuçlu Kuzu

 
 
resimKonu
 
 

1 kuzu kol-3, 4 yerinden kırılmış (ya da kuzu buttan alabilirsiniz, kasabınıza rosto gibi sardırabilirsiniz)
1 çay bardağı @gurvita_ kuzu ilikli kemik suyu
1 su bardağı maydanoz yaprağı
1 çorba kaşığı dövülmüş rezene tohumu
½ su bardağı rezene yaprağı
½ su bardağı zeytinyağı
1 dolu tatlı kaşığı tuz
Yarım tatlı kaşığı karabiber
½ su bardağı kırmızı şarap sirkesi (ya da elma sirkesi)
1/3 su bardağı bal
4 adet taze rezene
16 mini havuç (ya da 4 büyük havuç)
Sarımsağı, maydanozu, rezeneyi, rezene yaprağını ve kemik suyunu blendera koyun ve kremalaşıncaya kadar karıştırın. Zeytinyağının yarısını yarısını blender çalışırken yavaş yavaş ekleyin. Tuzu ve karabiberi ilave edin. Bu sosu kuzuya masaj yaparak sürün, fırın kabına koyun ve en az 8 saat buzdolabında dinlendirin. Pişireceğiniz zaman kuzuyu 1 saat oda sıcaklığında bekletin. Sirkeyi ve balı kaynama derecesine getirin. Ocağın altını kısın ve ara ara karıştırarak 8-10 dakika kıvam alana kadar pişirin. Fırını 160 derecede ısıtın. Alt ve orta olmak üzere fırın tepsilerini yerleştirin. Rezeneleri ince doğrayın. Havuçlarınız büyükse düzgün parçalar olarak doğraın. Sebzeleri kalan zeytinyağıyla karıştırın. Sebzelerin yarısını kuzunun yanında fırın kabına koyun. Mümkünse yükseltici kullanarak etin yağının sebzelere akmasını sağlayın. Kalan sebzeleri fırın kağıdı kaplı bir tepsiye yerleştirin.
Sebzeleri fırının altında, kuzuyu ortasında 1 saat pişirin. Dereceniz varsa etinizin en kalın bölümü 40 dereceyi göstermeli. Alt kattaki sebzeleri fırından çıkartın. Daha sonra fırının derecesini 230 a getirin, ballı karışımı ete sürün ve 20-25 dakika daha pişirin. Etiniz artık 50 derece olmalı. Eti fırından alın ve bir kesme tahtasına koyun ve 30 dakika dinlendirin. Bu sırada sebzeleri tekrar fırına alın, arada karıştırın ve iyice renk alana kadar 20-25 dakika pişirin. Eti dilimleyin yanında sebzelerle beraber servis edin.
Ve ben yanına kestaneli pilavı da çok yakıştırıyorum:
2 su bardağı pirinç (20 dakika tuzlu kaynar suda bekletilip süzülmüş)
2 adet soğan
100 gr tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1-2 damla limon suyu
30 adet közlenmiş ve ayıklanmış kestane
3 tatlı kaşığı toz şeker
2 silme tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı @gurvita_ sebzeli ilikli kemik suyu
Yarım tatlı kaşığı yenibahar
Küp doğradığınız soğanı tereyağı ve sıvı yağda şekerle beraber kavurun. Kestaneleri ekleyerek kavurmaya devam edin. Pirinçleri de biraz kavurduktan sonra 1-2 damla limon suyuyla beraber kemik suyunu ve tuzu ekleyin. Önce harlı ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte su iyice çekene kadar tencerenin kapağı kapalı olarak pişirin. Altını kapatın ve yeni baharı ekleyin. 5 dakika dinlendikten sonra karıştırın. 10 dakika da kapağı kapalı olarak üzerini bir bezle örtüp dinlendirin.
Güzel tarif için Selin Kutucular’a teşekkür ederiz.
 

Yorumlar

 
Yorum / Soru ekleyebilmek için üye olmanız gerekmektedir.
Sepetinizde ürün bulunmamaktadır