Yunan mezesi; közlenmiş biberlerin, zeytinyağı, limon suyu, elma sirkesi ve çeşitli baharatlarla zenginleştirildiği ve tuzsuz beyaz peynir ile birleştirilerek pürüzsüz bir kıvama getirildiği bir mezedir. Közlenmiş biberli Yunan mezesi için, tüm malzemeler blender veya mutfak robotundan geçirilir. Sonrasında üzerine iri kırılmış ceviz içi serpilerek servis edilir.
2 adet közlenmiş biber
50 mL Gurvita İlikli Kemik Suyu Sebzeli (İlikli kemik suyu, mezenize lezzet katmakla kalmayacak aynı zamanda mezenizi protein ve lif açısından zenginleştirecektir.)
2 yemek kaşığı zeytinyağı
100 gram tuzsuz beyaz peynir
3-4 damla limon suyu
1 yemek kaşığı Gurvita Organik Elma Sirkesi
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı kekik
Tuz
Üzeri için ceviz içi (opsiyonel)
Közlenmiş biberleri kabuklarından ayırın ve küçük parçalar halinde kıyın.
Biberleri, Gurvita İlikli Kemik Suyunu, zeytinyağını, beyaz peyniri, limon suyunu, Gurvita Organik Elma Sirkesini, pul biberi, kırmızı toz biberi, kekiki ve tuzu blender’ınıza alın.
Meze karışımınızı pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar blender’da veya mutfak robotunda karıştırın.
Hazırlanan meze karışımını bir servis tabağına alın. Üzerine iri kırılmış ceviz içini serpiştirin. Afiyet olsun!
Közlenmiş Biberli Yunan Mezesinin Saganaki ve Skordalia’dan Farkları
Farklar | Közlenmiş Biberli Yunan Mezesi | Skordalia | Saganaki |
Ana Malzeme | Közlenmiş biber, beyaz peynir | Patates, sarımsak | Kefalograviera veya hellim peyniri |
Yan Malzemele | Zeytinyağı, limon suyu, elma sirkesi, baharatlar | Zeytinyağı, limon suyu, tuz, biber | Un, zeytinyağı, limon dilimleri |
Hazırlanış Yöntemi | Bütün malzemeler karıştırılıp püre haline getirilir | Patates ezilir, sarımsak ve diğer malzemelerle karıştırılır | Peynir unlanıp, zeytinyağında kızartılır |
Servis Şekli | Soğuk veya oda sıcaklığında, ekmekle birlikte | Soğuk veya ılık, ekmek veya sebzelerle | Sıcak, limon sıkılarak |
Tat | Tatlı közlenmiş biber ve tuzlu peynirin karışımı | Sarımsaklı ve kremsi patates ezmesi | Çıtır dış yüzey, yumuşak iç peynir |
Tüketimi | Aperitif veya ana yemek yanında meze | Balık yemeklerinin yanında veya ekmekle meze | Aperitif olarak veya ana yemek öncesi |