Kolajen kaynağı olan ilikli kemik suyunun faydaları insanın varoluşundan itibaren bilindiği tahmin ediliyor. İnsanların ateşle pişirme becerisinden itibaren (Paleolitik çağ) yeme alışkanlıklarında yer alan kemik suyunun faydaları hakkında tarihte birçok çalışma yapılmış. Çin medeniyetinde Tang Hanedanı döneminden başlayarak güzelliğe ve sağlığa katkısı neredeyse kesinleşen kolajen hakkında araştırmalar 20.yy sonlarında daha da artmıştır.
Günümüz modern bilim dünyasına kadar kolajenin serüveni hakkında daha fazla bilgiyi buradan bulabilirsiniz.
Kolajenin sindirim sistemi ve bağırsak sağlığına etkisi hakkında yapılan bir bilimsel çalışmaya göre günlük 20 g kolajen peptit takviyesinin kullanılması, başka herhangi bir diyet veya yaşam tarzı müdahalesi olmadan, sağlıklı kadın yetişkinlerde sindirim şişkinliğini azaltabildiği ve hafif sindirim semptomlarını iyileştirdiği tespit edilmiştir. Bu sindirime olan faydasının bağırsak mikrobiyomunda meydana gelen değişikliklere veya artan protein (amino asit) alımına bağlı olması mümkündür.
Dünyada kolajen takviyelerinin kullanımıyla yaşlanma sürecinin yavaşlatılması dermatoloji ve kozmetik alanında itici bir güç haline gelmiştir. Bilimsel çalışmalarda da belirtildiği gibi yaşlanma karşıtı ürünlerde genellikle yiyelebilir ve harici kolajen kullanılmaktadır.
2022 yılında yapılan bir araştırmaya göre kolajenin cildin yaşlanmasını önleyen veya yavaşlatan etkisi gözlemlendi ancak daha büyük örneklemde bilimsel çalışmaların yapılması gerektiğini de hatırlatalım. Bilimsel yaklaşımın yüzde yüz kesinlik içermediğini bilim insanlarının da bazı konularda tartıştığını unutmayalım . Bunun yanında cildin fizyolojisine de iyi geldiğine dair ilginç bir bilimsel çalışma da mevcut.
4 hafta boyunca kolajen alımı yapan ileri yaşlı kadınların cildinde daha çok elastisite gözlemlendiğini yönünde bulgusu olan bu çalışma da önemli bir kanıt. Bu gibi çalışmaların artmasını diliyoruz.
Kolajenin tarihte yüzyıllardır cerrahi yaraların ve kemik sorunlarının iyileştirilmesinde ve kemik kullanıldığı bilinmektedir. Bunu kanıtlayan birçok bilimsel çalışmadan birisi de buradan bulabilirsiniz. Bu veriler, aralıklı bir egzersiz programına jelatinin eklenmesinin kolajen sentezini iyileştirdiğini ve yaralanmaların önlenmesinde ve doku onarımında yararlı bir rol oynayabileceğini göstermektedir.
İlikli kemik suyunda bulunan amino asitlerin de faydaları hakkında yapılan çalışmalardan birinde kolajenin içinde bulunan glisin maddesinin beyin sapı ve omurilikteki inhibitör nörotransmitter olarak işlev gördüğünü ve böylece hızlı göz hareketi uykusu sırasında kaslara iyi geldiği tespit edilmiştir. Böylece uykunuza da iyi gelebileceğini söyleyebiliriz.
Kolajenin faydaları hakkında yapılan birçok araştırmanın faydalarını göstermektedir. Ancak yine de özel bir diyetiniz veya bir rahatsızlığınız varsa doktorunuza danışmanız gerektiğini hatırlatmak isteriz.
İçerdiği yüksek kolajen miktarı sebebiyle kolajen kürünü deneyebilirsiniz.
Dengeli beslenmenin bir parçası olarak düzenli şekilde kemik suyu içmek faydalı olabilir. Kemik suyunda bulunan kolajen, mineraller ve amino asitler bağışıklık sistemini, sindirim sistemini ve eklem sağlığını güçlendirir.
Bununla birlikte günde bir kupa (200 – 250 ml) ısıtarak içmek ideal tüketim şeklidir. Değişik sıcak içecek tarifleri için sitemizin "Tariflerimiz" bölümünü ziyaret edebilirsiniz.
Kemik iliği sodyum, magnezyum, potasyum içerebilmektedir.
Vitamin olaran A, B2. B12 ve E vitaminleri bulunur. Kalsiyum, demir, selenyum ve zink gibi mineraller de içerir.
Yemeklerde kullanılması ve günde 200-250 ml içilerek tüketilmesi önerilmektedir.Kullanım süresi kişinin ihtiyacına göre değişkenlik gösterir. Arzu ederseniz içerisine limon suyu ve sevdiğiniz baharatları ekleyerek tüketmenizi öneririz.
Gurvita ilikli kemik sularımızın analizi için buraya bakabilirsiniz.