Gurvita’nın dünya tarifleri serisinde bu hafta Fas’a konuk oluyoruz. Ve sizlerle orijinal ismi Lahm bil bourkuk, yani erikli et olan sote tarifini paylaşıyoruz.
600 g kuşbaşı doğranmış dana veya kuzu eti
1 çay kaşığı toz zencefil
1 çay kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı toz tarçın
½ çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı pul biber
50 gram badem
2-3 adet karanfil
1-2 adet çubuk tarçın
15-20 adet kuru erik
200 ml Gurvita İlikli Kemik Suyu
1 soğan
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Suyu ve rendesi 1 limon
2 yemek kaşığı bal
1-2 tutam tuz
1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
Taze kişniş veya maydanoz (isteğe bağlı)
Zencefil, zerdeçal, toz tarçın, kimyon, karanfil ve pul biberi bir kapta karıştırın.
Kuşbaşı doğranmış etleri hazırladığınız baharat karışımıyla birlikte iyice ovun.
Kuru erikleri sıcak Gurvita İlikli Kemik Suyunda yumuşayana kadar bekletin.
Soğanı ince halkalar halinde doğrayın; sarımsakları ezin. Zeytinyağını bir tencerede ısıtın ve soğan-sarımsak ekleyerek yumuşayana kadar yaklaşık 5 dakika pişirin.
Baharatlarla marine edilmiş etleri tencereye ekleyin ve 2-3 dakika soteleyin.
Sotelerin üzerine bal, eriklerin suyu, limon suyu, limon rendesi ve tuz ilave ederek kaynatın. Sonra kuru erikleri ve çubuk tarçınları ekleyin.
Son adımı da yaptıktan sonra kuru erikli et sotesini önceden 170 derecede ısıtılmış fırında kapağı kapalı olarak 1-1.5 saat pişirin.
Kuru erikli etiniz fırında piştikten sonra üzerine taze çekilmiş karabiber serpin ve taze kişniş, maydanoz veya badem ile süsleyin.
Afiyet olsun!