Limonlu sorbe, ferahlatıcı ve hafif bir şerbet dondurmasıdır. Yarım su bardağı toz şeker ve bir su bardağı suyun bir tencerede kaynatılıp şurup haline getirilir. Şurup soğuduktan sonra içine bir su bardağı limon suyu, 2-3 limonun kabuk rendesi ve bir yemek kaşığı Gurvita Sade İlikli Kemik Suyu eklenir ve karıştırılır. Daha sonra karışım, dondurma kalıbına dökülür ve en az bir gece boyunca donması için buzlukta bekletilir. Ardından üzerine taze nane yaprakları eklenerek servis edilir. Gurvita ilikli kemik suyu bu leziz tatlıyla doğal jelatin katarak sağlık faydalarını artırır.
Sorbe (bir nevi şerbet dondurması) Orta Doğu’dan dünyaya yayılan ferahlatıcı bir tariftir. İlk versiyonlarının M.Ö. 3000 yıllarına dayandığı düşünülmektedir.
Ortaçağ döneminde Araplar şerbet (sharabt) isimli ve çoğunlukla kiraz veya nar gibi meyvelerle tatlandırılan soğuk bir içecek tüketirlerdi.
Şerbetin bugünkü anlamıyla sorbeye benzer donmuş tatlılara dönüşümü ise 17. yüzyılda başlamıştır. Sorbe için kaydedilmiş ilk tarif, 1600'lü yıllarda İtalya'da yaşamış Antonio Latini'ye aittir.
20. yüzyılın başlarında soğutma teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte sorbe, Avrupa'da ve sonrasında dünya çapında yaygın bir tatlı haline gelmeye başlamıştır.
Öte yandan Fransızcada ‘sorbet’ “buzlu meyve şerbeti” anlamına gelir. Bu kelime ayrıca İtalyancadaki "sorbetto" ve Türkçemize Arapçadan "şerbet" kelimesinin de bir yansımasıdır.
Yani sorbe tek bir ülkeye ait olmaktan ziyade, çok kültürlü ve kıtalar arası bir geçmişe sahiptir.
1/2 su bardağı (100 gr) toz şeker
1 su bardağı limon suyu
2-3 limonun kabuğu rendesi
1 su bardağı (200 ml) su
1 yemek kaşığı Gurvita İlikli Kemik Suyu (sade)
Süslemek için 4 dal taze nane yaprağı
Bir tencerede su ve toz şekeri karıştırarak homojen bir şurup elde edene kadar orta ateşte kaynatın. Şeker tamamen eriyip şurup kıvamına gelince ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Soğuyan şuruba rendelenmiş limon kabuğu, limon suyu ve Gurvita Sade İlikli Kemik Suyunu ekleyin. Tüm malzemeleri iyice karıştırın.
Hazırladığınız karışımı dondurma kalıbına aktarın ve donması için 1 gece buzlukta bekletin.
Limonlu sorbeyi buzluktan çıkarın ve taze nane yaprakları ile süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun!